fredag 7 januari 2011

7/1 Horsemanship

Tänkte blogga lite om horsemanship, iom att det var det som utgjorde mitt träningspass med Lista idag + lite busing med henne!
Övade lite basic saker med henne som t.ex. att hon ska följa mig vart jag än går och vara uppmärksam på bara mig. Och att göra halt, dvs att hon ska stanna BAKOM mig när jag stannar. Vi hade lite oenda åsikter om hurvida hon skulle stå när vi stannade. Hon tyckte gott att hon kunde stå bredvid mig. Men jag fick ordning på henne till slut. Sen så var hon väldigt duktig för att hon orkade fokusera på mig även fast Melina longerade Picasso i andra änden av paddocken. Sen så tog jag lite kort på henne som jag nu har lagt in i datorn så ska lägga in dom i ett annat inlägg. Sen sprang jag och busa med henne så sjukt taggad blev hon haha, men hon lugna ner sig. Hon gillar att busa min lille skit. Sen tycker hon om när jag gör markarbete med henne för att hon får tänka på något annat, hon får variation vilket jag tycker är viktigt. Hon var jätteduktig och jag blev väldigt nöjd.
Kan även tillägga att jag har träningsvärk överallt!! Kan inte sitta på något hårt utan att få ont i rumpan! Haha, men nu kommer jag bli stark som fan å! :p


Vill klargöra att horsemanship och natural horsemanship INTE är samma sak. Så som jag fattat det har natural horsemanship kommit ur horsemanship. I min mening är nh att man spelar på bådas vilkor, och visar varandra respekt. Samt att man tyder hästens kroppspråk för att sedan få ut vad man vill av den. Vilket jag tycker verkar skitsvårt haha ;). Men det sägs att man ska kunna få ut precis vad man vill av hästen (från marknivå då antar jag?) genom att sitta och bara studera dom i hagen. Jag har inte haft tid till att bara sitta och glo på några hästar i en hage, men jag skulle väldigt gärna vilja göra det. Och jag vill gärna översätta "horsemanship" till sunt hästförnuft! Vilket alla ska ha när man hanterar hästar, sedan hur insatt man är i horsemanship är ju en annan femma! När jag hanterar Lista så ska hon gå bakom mig när jag leder henne, stanna när jag stannar och sådant. Hon ska visa mig respekt. Gör hon inte det är det mitt ledarskap som har brister. That's it. För hon är inte elak någonstans. Hon kan sånt här, det kan hon. Eftersom att nh bygger på hästens naturliga levnadssätt. Eller ja, lite grann ;). Och när man skriver i disskussionsforum ex. http://www.bukefalos.com/ så nämns det ofta när folk lägger ut en tråd ex "Tips på horsemanshipsövningar" att "horsemanship är inte övningar det är att förstå sin häst". Ja, fine! För det är det, men NH där emot.. Där kommer övningarna in i bilden, för att träna upp som man kan förstå sin hästs kroppsspråk.
Eller, det låter väl iallafall lite vettigt? Bloggar mer om detta en annan dag, vill sova lite nu! :p


Har även gjort en "horsenality" som jag tagit ifrån Parellis principer.



Begreppet Horsemanship - God hästhållning/Gott hästmannaskap, grundar sig på de regler och lagar som styrs enligt Djurskyddslagen.

Målsättningen med Horsemanship är att sätta hästens välbefinnande i centrum.

Svenska Ridsportförbundet, Svenska Travsportens Centralförbund, Svenska Galoppförbundet och deras gemensamma projekt Hästsportens Ungdomssatsning, har tillsammans definierat begreppet ”God hästhållning” enligt följande.

Anläggningens skick
  • Bruksskick, Egna hemmastallet kan utan att man behöver skämmas, vara litet slitet och ha lite skit i hörnen. Ändå kan hästarna och människorna som hålls där, trivas och må bra.
  • Besöksskick, Ridskolor, trav- och galoppstall är ett föredöme inom hästhållning och är alltid välstädade och rena. Man ska utan att förskräckas kunna komma till ett stall i besökskick oanmäld.
  • Uppvisningsskick, Riksanläggningarna, Flyinge och Strömsholm samt högklassiga stuterier, brukar vara en upplevelse i sig att besöka. När man rullar in på parkeringen slås man av fint klippta häckar och gräsmattor, blomplanteringar, mönsterkrattade grusgångar, samt ofta enhetligt klädd personal.

Stallbyggnader

Hästar som går dagligen ska ha tillgång till stall. Stallet ska uppfylla de krav eller rekommendationer som föreskrivs i djurskyddslagens förordning samt Jordbrukverkets föreskrifter och allmänna råd, om takhöjd, bredd på stallgång, storlek på boxar, luft, bullernivå, ljus, temperatur med mera.


Hagar

Hagens storlek ska anpassas efter hästens behov av utevistelse och rörelsefrihet, utifrån tränings- och hälsostatus, samt storlek, kön, ras och ålder.

Hästar som inte går dagligen och därmed inte behöver tillgång till stall, ska däremot ha tillgång till naturligt eller byggt skydd mot sol, vind, regn eller annan nederbörd. Vintertid ska skyddet ha en ren, torr liggplats för alla djur.


Utfodring

De hästar som inte står på fri tillgång till foder, ska fodras minst tre ggr per dygn och måltiderna ska vara fördelade så jämnt som möjligt över dygnets timmar.

En ”vanlig häst” i ”normalt arbete” ska ha ca 2 kg foder/100 kg kroppsvikt/dag. Av dessa 2 kg foder ska minst 1,2 kg/100 kg kroppsvikt vara hö eller motsvarande grovfoder.


Hälso- och sjukvård
  • Hästen ska avmaskas under året enligt brukliga regler.
  • Hästens tänder ska ses över minst en gång om året, av kompetent yrkesman.
  • Hästens hovar ska verkas/skos efter behov av kompetent yrkesman. Vanlig tidsintervall är 6-10 veckor.
  • Hästen ska snarast komma under lämplig vård, vid sjukdom eller skada.


Motion - arbete

Hästens dagliga behov av motion och/eller hagvistelse ska tillgodoses. Detta gäller givetvis om hästens hälsostatus tillåter detta. Motion ska vara regelbunden och anpassad efter hästens kondition, ålder och utbildningsståndpunkt.

Skötsel och hantering
  • Hästens naturliga beteende och behov ska tillgodoses
  • Den som handhar hästar ska alltid ha tillräckliga kunskap och erfarenhet om hur man hanterar och sköter hästen på ett sunt och bra sätt.
  • Först som sist är det alltid hästens ägare som ansvarar för hästen. Det ansvaret kan man aldrig skjuta över på någon skötare eller annan person. Detta gäller givetvis inte om uppdraget att handha hästen har delegerats annan person eller anläggning med tillräcklig kunskap och erfarenhet.
  • Häst på stall ska skötas på regelbundna tider och boxen ska städas ur och strös med rent strö dagligen.
  • Hästar ska hanteras och tränas på ett säkert sätt regelbundet från tidig ålder.
  • Hästens utrustning ska vara anpassad efter hästens arbetssätt och utbildningsnivå.
  • Hästen ska givetvis transporteras på ett säkert och lugnt sätt. Hänsyn ska tas till hästens vana att transporteras. Ytterligare lagar och förordningar beträffande djurtransporter finns i jordbruksverkets föreskrifter och regler.

Natural horsemanshipNH har blivit väldigt populärt de senaste tjugo åren och det finns många böcker, filmer, band och hemsidor tillgängliga för nybörjaren inom häst. Natural Horsemanship är ingen ridgren, tävlingsgren eller ett mål att uppnå... I så fall möjligen som för indierna att uppnå "nirvana". Utan NH är en väg, en metod, ett hjälpmedel till att umgås med och hantera sin häst.

NH-filosofin kännetecknas av att ett ”förtydligande” av korrekt uppförande ersätter bestraffningar och styrka som används i många traditionella träningsmetoder. Slutresultatet med hjälp av NH blir en mycket lugnare, gladare och mer arbetsvillig kompanjon/häst.

Grundtanken

Det finns oräkneliga inriktningar inom NH. Det kan man inte minst upptäcka här på bukefalos, där nästan alla här på forumet har sin åsikt och sitt tänkande om vad NH är. Den röda tråden är ändå att:
  • Hästen är intelligent och har socialt väl fungerande flockbeteende med flocktillhörigheten som trygghet.
  • Hästen har ett högt utvecklat kommunikationssystem som i första hand utgår från kroppsspråket. Hästen är oerhört lyhörd även för människans kroppsspråk.
  • Människan måste vara väl medveten om hästens naturliga instinkter och kommunikationssystem och i högre utsträckning använda sig av hästens instinkter och kroppsspråk som grund för inlärning, utbildning och arbete.
  • NH försöker göra felaktigt beteende svårt och rätt beteende lätt. Hästen ska omgående bli belönad för ”rätt svar” på en hjälp, genom att man då genast, lättar på den påtryckande hjälpen.
Det finns två typer av förstärkande hjälp/signal

Positiv förstärkning är när ett korrekt uppförande är tydliggjort genom att det omgående följs av någon form av belöning.

Exempel: En häst leds fram till en transport och människan ber hästen att gå på. Hästen svarar genom att gå in i transporten. Hästen matas med ett äpple. Äpplet är belöningen för korrekt uppförande och svar på människans hjälp/signal.

Negativ förstärkning tar människan till när ett korrekt uppförande tydliggörs genom att den ”obekväma hjälpen/signalen” till ”önskat svar”, tas bort. Det önskade uppförande leder till att människan tar bort hjälpen/signalen för att förtydliga att hästen har gjort rätt.

Exempel: Om människan lagt tryck på hästens bog och hästen flyttar på sig. Då tar människan bort trycket från hästen. Det oönskade, otrevliga, obekväma trycket som har varit placerat på bogen tas bort och det ses som en belöning till hästen för ett korrekt uppförande. Detta sätt, är den vanligen förekommande tekniken inom NH-träning.

Förklaringarna på Horsemanship å NH är tagna från http://www.bukefalos.com/   s förklaringar :)


OVER AND OUT!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar